Jump to content

10 módszer a leégés kezelésére - 1.rész

2017. 06. 09. 16:42

Ha már nem tudjuk megelőzni a leégést, legalább kezeljük valahogyan. Erre pedig nagyon sok hasznos praktika áll rendelkezésünkre. Vegyünk is most néhányat.

Tejföl és paradicsomlé

A legismertebb házi szer az égések tüneteinek enyhítésére a tejföl, azonban az már kevésbé köztudott, hogy a tejföl jótékony hatása tovább fokozható paradicsomlé hozzáadásával. Másfél bögre tejfölhöz nagyjából negyed bögre paradicsomlét keverj, majd az így készült kencét vidd fel a bőrödre! Hagyd rajta egy félórára, végül mosd le hideg vízzel! Az égő érzés szinte azonnal elmúlik és a gyógyulásod is gyorsabb lesz.

Ecet

Keverj össze fele-fele arányban ecetet és vizet, majd öntsd egy fújós flakonba és permetezd a leégett bőrödre! Pillanatok alatt enyhíti az égéssel járó fájdalmat és csökkenti a bőr gyulladását is.

Fejes saláta

Tegyél egy fazék vízbe salátaleveleket, forrald fel, majd hagyd teljesen kihűlni a folyadékot! Ezután márts bele vattagolyócskákat, majd ezekkel finoman itasd le a leégett bőrfelületeidet!

Nagylevelű csodamogyoró

Bár a nagylevelű csodamogyoró nálunk kevéssé ismert növény, napégés esetén mégis érdemes megismerkedned vele. A csodamogyoró-kivonatot – melyet bioboltokban szerezhetsz be – keverd el vízzel, majd ezzel nedvesíts meg egy kendőt és borogasd vele a leégett bőrfelületet! Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően nagyon gyorsan megkönnyebbülést hoz.

Zabpehely

Darálj egy bögre zabpelyhet finom porrá például kávédarálóval vagy turmixgépben! Engedj számodra leginkább jóleső hőmérsékletű vizet a kádba, majd szitáld bele a zabpehelyport, és alaposan keverd el benne úgy, hogy ne legyen csomós! 15 percig áztasd magad a fürdőben! Ameddig a tüneteid nem enyhülnek, naponta akár 2-4 alkalommal is nyugodtan ismételd meg ugyanezt!

(Forrás: nlcafe.hu)