Jump to content

11 tévhit az edzésről és a fogyásról - 2.rész

2017. 06. 07. 09:32

Izomépítés, fogyás, alakformálás, stresszoldás, jobb közérzet, edzettség. Bármi is a célod a testmozgással, ha rendszeresen edzel, biztosan rengeteg útmutatással, információval, tippel találkozol a témában. Különösen a strandszezon elején, amikor szinte mindenkinél terítéken van a téma. Sok ilyen tanács azonban többet árt, mint használ. A tudomány és a Business Insider cikke alapján összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket az edzéssel kapcsolatban.

6 - A felüléstől lesz kockás a hasad

A kockás hashoz elsősorban erős törzs kell. A felülés azonban sajnos csak a hasizmokra van hatással, a törzs többi izmára viszont nem. Ahhoz összetettebb gyakorlatok, gyakorlatsorok kellenek, amilyenek például a különféle plankek is. Hiába azonban az erős törzs, ha elfedi a hasi zsír. Érdemes tehát a konyhában is rendet tenni (lásd az előző pontot).

7 - A súlyzós edzés férfiaknak való

A súlyzós edzés nagyszerű módja a test izmainak erősítésére. Semmi köze a nemhez. Az izmok mindkét nem esetében számos funkcióval bírnak, a mozgástól az egészséges testtartásig. 

8 - Legalább két hétbe telik kiesni a formádból

A legtöbb esetben ez az idő bizony alig egy hét. A kemény edzéssel elért formajavulás bizony igen rövid idő alatt el tud veszni, különösen, ha abszolút kispórolod a mozgást az életedből.

9 - Lefutni a maratont a legjobb út, hogy formába kerülj

Ahhoz, hogy kimaxold a futás jótékony hatásait az egészségedre, nem kell a teljesítőképességedet is a végsőkig kihasználni. Sőt, ha az egészség a cél, rövidebb, de intenzívebb edzés is megteszi. Mondjuk 5-10 perces, gyors, lendületes futások. Persze csak akkor, ha rendszeresen csinálod.

10 - Az étkezési napló segít jobban kézben tartani a táplálkozásod

Elméletben ez tényleg így van. Hiába azonban a jó elgondolás, a megvalósítás már sokkal nehezebb. Elfogultak vagyunk magunkkal. Hajlamosak vagyunk ugyanis rendre alulbecsülni fogyasztásunkat, miközben visszatérően túlbecsüljük az edzésmennyiséget, amit elvégeztünk.

11 - A sportitalokkal pótolhatjuk legjobban az edzés közbeni folyadékveszteséget

A legtöbb sportital sajnos csak cukor és víz, ezért érdemes átolvasni az összetevőket. Sportital tesztünkben ezt is lecsekkolhatod, és némi iránymutatást ízügyben is kaphatsz. Ha pedig edzés utáni regeneráció, ne feledkezzünk meg a fehérjepótlásról sem.

(Forrás: businessinsider.com)