Jump to content

25 dolog, amit mindenkinek tudnia kell Magyarországról - 2.rész

2017. 05. 30. 11:43

Előző részünkben már bemutattunk pár olyan dolgot, melyet tudni kell kis hazánkról- Most pedig jöhet a folytatatás?

11. Polgár Judit 15 évesen már sakknagymester lett. Ő a világ legjobb női sakkozója. A sakk amúgy is kedvenc sportág Magyarországon, még a fürdőben, a medencében is látni sakktáblát.

12. A 96-os szám fontos Magyarországon. Azt írják, hogy 896-ban koronázták királlyá Árpád fejedelmet (bár ez a honfoglalás éve). Az első földalatti metrót, azaz a kisföldalattit 1896-ban adták át. A lap úgy tudja, hogy az épületek magassága nem haladhatják meg a 96 lábat Budapesten. A Himnuszt pedig 96 másodperc alatt kell elénekelni, ha megfelelő a tempó.

13. A pirospaprikából ezer tonna készül Magyarországon és még paprikamúzeum is található az országban.

14. A kocsi elnevezés a magyar Kocs település nevéből ered, és ebből lett az angol "coach" szó. A 16. században itt készültek először lovaskocsik és aztán terjedtek el a kontinensen.

15. Budapestem indult el a kontinensen először elektromos földalatti, megelőzve a londoni metrót is.

16. A világ egyik legnagyobb természetes föld alatti labirintusa Budapesten található, mintegy 200 fülke, terem található benne. Több barlang is látogatható, például a Szemlő-hegyi.

17. A 3000 férőhelyes, Dohány utcában található zsinagóga a világon a második, Európában a legnagyobb.

18. A romkocsmákat is meg kell látogatni, a hely különlegessége a málló vakolat, a régi golyónyomok, melyek mellett a sör és a pálinka megkóstolását javasolják.

19. Hollywood nem lenne Hollywood a magyarok nélkül. Magyar származású Zukor Adolf alapított a Paramount filmstúdiót, a William Fox néven ismertté vált Fried Vilmos a Fox Filmet, a Casablanca rendezője, Michael Curtiz pedig Kaminer Manó néven született Budapesten, majd később Kertész Mihály néven lett híres.

20. Drakula is Magyarországhoz köthető. A rém története egy 15. századi havaslföldi fejedelem, Karóbahúzó Vlad sztorijára épül.

21. Elvis Presley Budapest díszpolgára lett. 2011-ben. Azért kapta meg a poszthumusz díszpolgári címet, mert az 1956-os fellépésével felhívta a figyelmet a magyar forradalomra.

22. A XIII. kerületben megnyílt flippermúzeum a TripAdvisor ranglistáján megelőzte a híres történelmi látnivalókat is.

23. A budai hegyekben közlekedő Gyermekvasúton 10-14 éves gyerekek teljesítenek szolgálatot.

24. A magyar szülők csak az engedélyezett nevek közül választhatnak születendő gyermeküknek. Ha ettől el akarnak térni, akkor a Magyar Tudományos Akadémiához kell fordulniuk engedélyeztetésért.

25. A magyar nyelv a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelve.

(Forrás: legjobbitthon.hu)