Jump to content

7 meghökkentő dolog, amitől a nők el voltak tiltva

2017. 05. 16. 11:45

Nem elég, hogy magasabb kamatot kellett fizetniük, de sporteseményekre sem mehettek be. De esküdtszék tagja is csak férfi lehetett Amerikában.

Eltekintve azon mérföldkövektől, melyeket a nemek közötti egyenlőség érdekében lépett meg az emberiség, még mindig számos bizonyíték támasztja alá, hogy messze vannak a nők a férfiakat megillető anyagi és jogi előnyöktől: függetlenül képesítéstől vagy szakszervezeti tagságtól, jelenleg a nők kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak.

De mindez sajnos eltörpül azon büszkén vállalt diszkriminatív tiltásokkal és törvényekkel szemben, amelyek egykor még szavazni sem engedték a gyengébbik nemet. Bemutatunk hét olyan régi irányelvet, ami még rosszabb körülményekkel sújtotta a nőket:

1. Több kamatot fizetnek

Míg az aránytalan bevételek jelenleg is problémát jelentenek a munkaerőben, a bankok régebben meg akarták szabni mire költhetik a nők a pénzüket. Az 1970-es évek Amerikájában az egyedülálló és elvált hölgyeknek szükség volt egy férfi kezesre, hogy hitelt igényeljenek.

Ehhez kapcsolódik, hogy mérlegeléskor a fizetésük felét vették csak számításba. Csak 1974-ben iktatták törvénybe, hogy a hitelfolyósítók nem diszkriminálhatnak nemi-, vagy családi állapot szerint (ez sajnos csak elméletben valósult meg - 2012-től a nők még mindig fél százalékponttal több kamatot fizetnek, függetlenül a pénzügyi ismereteiktől.

2. Nem lehettek esküdtszék tagjai

A XX. század fordulójáig igen kevés esély volt arra, hogy egy bűnelkövető hölgy azonos nemű esküdtszék taggal találja szembe magát az amerikai jogrendben. 1879-ben a Legfelsőbb Bíróság alkotmányosan is elfogadhatóvá tette, hogy kizárják a nőket az esküdtszékben való részvételből.

1927-ig csak 19 állam ítélte nevetségesnek a törvényt - a többinek teljesen rendjén való volt, hogy csak férfiak rendelkeznek a nők sorsa felett (a 'defect of sex' volt a legfőbb indok: meg akarták kímélni a nőket a bűnesetek undorító részleteitől - vagy csak túl szimpatikusnak találhatták volna a férfi elkövetőket).

3. Terhesség alatti munka

1964-ig az amerikai GYES/GYED állandó volt, tehát a munkaadónak nem volt kötelessége visszahívni az új anyukát. Csak az 1978-as Pregnancy Discrimination Act biztosította a terhes anyukák védelmét és előnyökhöz jutását a szülés után is.

4. Terhességszabályozás

Mondhatni az egész XX. században tabu volt a terhességszabályozás, számos államban nem engedték a pároknak elvégezni a beavatkozásokat.

1965-től a házas nők már igénybe vehették a szájon át alkalmazandó fogamzásgátló szereket, azonban az egyedülállók csak 1972-től élhetnek ezen jogukkal.

5. Labdarúgás

Az első világháború következtében csatatérre rendelt férfiak miatt az Angliában maradt hölgyek körében egyre népszerűbbé vált a labdarúgás. A hatalmas szenzáció több mint 53 ezer embert vonzott, míg 1921-ben az angol Football League számításba vette az orvosok "megállapításait", miszerint a játék nem megfelelő a női test számára.

Egészen 1971-ig el voltak tiltva a nők férfi társaik pályahasználatától.

6. Az olimpiai játékok nézése

Az 1896-os modern olimpiai játékok részesei voltak női versenyzők is, akik valószínűleg halálbüntetés terhe mellett tehették volna be a lábukat a stadionokba az ókori Görögországban. 1930-ban újfent megtiltották a nőknek, hogy egyáltalán nézzék a játékokat, mivel az ökölvívás "nem épületes látvány".

Még a címvédő felesége sem vehetett részt a mérkőzésen.

7. Dohányzás köztereken

Egy 1908-ban hozott törvény New York City-ben megtiltotta a nők dohányzását a köztereken és középületekben (bárokban, hotelekben, éttermekben).

A történet szerint egy, a törvényre fittyet hányó hölgy bíró elé cipelése verte ki a biztosítékot a törvény nevetséges kettős mércéjével kapcsolatban. Egészen 1927-ig volt érvényben a rendelet.

(Forrás: tizeslista.hu)