Jump to content

6 furcsaság, amit a tested futás közben csinál

2017. 04. 30. 10:17

A futás nagyon egészséges, de nem mindegy hol és hogyan csinálod. Ismerős a köhécselés, a fémes íz és a viszketés? Nem vagy egyedül…

1. Köhögőroham

Az edzés ideiglenesen összehúzódásokat eredményezhet a tüdő hörgőiben. Ez főleg akkor gyakori, ha a szokásosnál jobban erőltetted meg magad. A legtöbben a táv lefutása után szokták tapasztalni néhány percig. Minél inkább edzésben vagy, annál ritkább lesz és hamarabb csillapodik.

Hideg és száraz levegő esetén gyakrabban jelentkezik, hiszen ez irritálja a tüdődet. Ha tudod, hogy ilyen körülmények között fogsz odakint futni, érdemes egy vékony sálon keresztül lélegezni.

2. Fémes íz

A hosszútávfutók számára nem ismeretlen a jelenség, hogy a táv végén mintha vér ízét éreznék. Aligha véletlenül, hiszen a fizikai teljesítőképesség határát elérve a vörösvértestek kiengednek magukból egy kis vasat, aminek szó szerint vas íze van.

Ha alkalmanként és csak extra terhelés esetén jön elő a dolog, nincs miért aggódnod. Amennyiben viszont folyton érzed, érdemes kivizsgálásra menned.

3. Orrfolyás

Kültéri edzésnél szinte minden évszakban előfordul a kellemetlen orrfolyás, ami hideg időben persze azért gyakoribb. Ennek oka részben az, hogy a már említett hideg és száraz levegő irritálja a nyálkahártyádat, részben pedig a különböző allergén anyagok számlájára írható a dolog.

Odakint ugyanis nem tudod elkerülni, hogy pollenekkel és porral találkozz – főleg futás közben, amikor sokkal nagyobb az oxigénigényed. Sokaknak a belélegzett szmog is nagy gondot jelent. Egy jó orrspray sokat segíthet!

4. Hív a természet

A futás olyan fizikai erőhatás, ami elősegíti a bélmozgást. Méghozzá nagyon. Sokan panaszkodnak arra, hogy ez akár az edzést is megrövidítheti, hiszen azonnal ki kell menniük a mosdóba – még a tervezett távot sem tudják lefutni.

Tudatos, jól időzített táplálkozással és a koffeinbevitel csökkentésével javíthatsz a helyzeten, illetve azzal, ha a futást a bioritmusodnak megfelelően időzíted.

5. Viszketés

Elkezdesz futni, és három perc múlva iszonyatosan viszketnek a combjaid? Többnyire csak a száraz bőr és a gyors felmelegedést előidéző hajszálerek kölcsönhatásáról van szó, ami stimulálja a környező idegeket.

Ezen megfelelő külső-belső hidratálással lehet segíteni. Előfordulhat azonban, hogy egy ritka allergiás reakcióról van szó, ami felpezsdült vérkeringés esetén viszketéssel, kiütésekkel és extrém esetben légzési nehézségekkel járhat.

6. Tompaság

Az edzés végén hirtelen nem is emlékszel, merre parkoltál? Esetleg még a kocsid színét is elfelejtetted? Még mielőtt megállapítanád, hogy öregszel, megnyugtatunk: a kemény fizikai megterhelés „csökkentett üzemmódba” kapcsolja az agyadat, hiszen az energia nagy része elmegy a mozgásra.

Jó hír, hogy a folyadékszint és az elektrolit-háztartás helyreállítása után magától megoldódik a probléma.

(Forrás: tizeslista.hu)