Jump to content

5 meglepő dolog ami öregít

2017. 04. 18. 09:33

Az öregedés elkerülhetetlen és természetes folyamat, ugyanakkor mi magunk is befolyásolhatjuk, mennyire látszik meg rajtunk a korunk. Íme, néhány ártalmatlannak tűnő tényező, amiktől a folyamat még látványosabb lesz. Nem árt ezeknek a tudatában lenni, és elkerülni.

  • Ránk nehezedő stressz

Minden ember életében elkerülhetetlenül jelen van a stressz, ami egy bizonyos mennyiségben és megfelelő stressz kezeléssel még nem okoz egészségügyi károkat.  Azonban ha a stressz eluralkodik  rajtunk, hosszútávon számos egészségügyi rendellenességet vonz maga után, és emellett a bőrt is rendkívül öregíti. Ennek oka, hogy a stressz hatására csökken a kollagén szint, és a bőr megereszkedetté válik. A stressztől valóban meg lehet őszülni? Mindig lehet hallani olyan esetekről, hogy egyes emberek egy rossz élmény vagy hirtelen bekövetkezett sokk hatására hirtelen szinte egyik napról a másikra megőszültek. Ilyenkor nem hirtelen őszülésről van szó, hanem az érintetteknek erősen hullik a haja, de csak a pigmentált hajszálak. A fejbőrben csak a korábban meglévő ősz hajszálak maradnak, így nagyobb hangsúlyt kapnak az ősz hajszálak.

  • Nagymennyiségű cukor fogyasztása

Tévedés azt gondolni, hogy a túl sok cukor bevitele csupán az alakunkon látszódik  meg. Rossz hír azoknak, aki rendszeresen nagy mennyiségű cukrot fogyasztanak: a bőrüket majdnem olyan mértékben károsítja, mint a dohányzás, vagy az UV- sugárzás! A magas  vércukorszint esetén olyan folyamat játszódik le a szervezetben, mely veszélyezteti a kollagén tartalékokat. A ráncok korai megjelenését, erősödését idézi elő, a bőr petyhüdtté és rugalmatlanná válik.  Még egy ok, hogy kerüljük a cukrot! A szakemberek szerint a napi kalória bevitelnek legfeljebb öt százaléka legyen cukor! Az ötszázalékos cukorbevitel naponta mintegy 25 gramm vagy 6 teáskanál cukrot jelent, ami nagyon gyorsan összejön főleg a rejtett cukrokból.

  • Óvatosan a napozással, szoláriumozással!

A bőr öregedésének egyik fő oka a túlzottan erős közvetlen napfény, mely  szinte azonnal kialakuló ráncokhoz vezethet. Nem hiába próbálják a bőrgyógyászok folyamatosan felhívni a figyelmet, hogy a napsugarak és a szolárium sugarai is egyaránt nagyon károsak a bőrünknek! Ha túlzásba visszük bármelyiket is a bőrünk kifejezetten öregszik és hamarabb fog ráncosodni, ráadásul kevésbé lesz rugalmas. Fontos a fényvédő krémek használata, a 15-ös faktorú naptej 93-94 százalékos védelmet jelent. 

  • Mértéktelen alkoholfogyasztás

A rendszeres alkoholfogyasztók  (nem a napi 1-2 pohár bor!) saját koruknál akár 10-20 évvel is idősebbnek tűnhetnek. A folyamatos „garatra öntés” következtében az alkohol vizet von el a szervezettől, ami a bőr kiszáradásához vezet, és előidézi a ráncok és egyéb bőrhibák megjelenését. Ezen kívül sok más szervünket is rendkívül károsítja. Újabb ok a mértékletességre!

  • Kevés alvás, alváshiány

A gyakori kevés alvás vagy nem minőségi alvás miatt idősebbnek nézhet ki az arc, a bőr sápadt és fakó lesz. Sőt a túl kevés alvás kapcsolatba hozható az elhízással, magas vérnyomással és memóriaproblémákkal is.

(Forrás: parpercegeszseg.blog.hu)