Jump to content

15 budapesti koktélbár, amit érdemes meglátogatni - 3.rész

2017. 03. 19. 11:39

Cikksorozatunk utolsó részében bemutatunk még néhány olyan bárt, melyre mindenképp érdemes egy-egy estét szánni.

NANO – a vegyész

Keresztes Feri nem egyszerű fazon: bártender, akire a hirtelen kézmozdulatok miatt azt hinnénk, hogy egyrészt olasz, másrészt a NANO vezető bártendere egy energiaital arcának is tökéletes lenne, hiszen ezer fokon ég, minden percben. Az Egyetem tér molekuláris gasztronómiájával és mixológiájával foglalkozó helye azokat a koktélszeretőket várja, akik adott esetben szívesen kilépnének a klasszikusok világából és valami forradalmit innának (és sokszor italnál is ennének). Itt a poharak hűtését szárazjéggel oldják meg, a gin tonic változatokba a jégkockák mellé szeder-, vagy málnagolyók kerülnek és ehető virágokkal is sokszor találkozunk az italokon. A szervírozás egy kisebb show-val ér fel, hiszen gomolyog a hűvös szárazjég, összekoccannak a kémcsövek és önfeledten gurulgatnak a gyümölcsös kaviárgyöngyök. A gines italok mind szuperek, de például a Brown Lady néven futó rumos-bodzalikőrös, grapefruitos őrület sem elhanyagolható a NANO-ban.

Árak: 1490 forinttól 
Tipp: Exotik GT, Brown Lady

Kollázs – az art deco

Kétségtelen, hogy a legszebb budapesti hotel a Four Seasons Gresham Palace, ahol hétről hétre világsztárok szállnak meg, amiről gyakran cikkezik a világsajtó és ahol minden a szecesszióról szól. Nincs ez másképp a Kollázs Brasserie & Bar-nál sem, impozáns enteriőrben ebédelhet vagy vacsorázhat az, aki Győrffy Árpád konyháját választja. Az étterem éke a bár, mely önállóan is fogad vendégeket – egyedi kialakítású koktélsziget ez, ahol büszkén használnak magyar italokat, mint például az Unicum, a tokaji aszú, a pálinka. A hungarikumok mellett azért merészebb italokkal is készülnek, ilyen volt például a The Last Wish, mely túróval fuzionált gin, Maraschino-vanília és szegfűszeg mixtúrája. 

Árak: 2100 forinttól
Tipp: Ohh, honey!, The Last Wish

Deák St. Kitchen – a fúziós

A Ritz Carlton Hotel étterméhez kiváló bár tartozik, ahol estéről estére születnek a tradicionális koktélok mellett a bátor és kísérletező italok is. Fontos a külföldi vendégkör is, ezért a Deák St. Kitchen bárjában sok a kifejezetten magyar ital. Nem félnek például pálinkás alapra építkezni és borokkal is készítenek koktélokat. A fúziós jelzőt sokszínűsége miatt találtuk neki: mindamellett, hogy dizájnjában abszolút nemzetközi magas színvonalat képvisel, addig az italoknál fontos a magyar vonulat, de ugyanúgy egy tiki koktélt is szívesen elkészítenek. A konyha főleg helyi alapanyagokból dolgozik, budapesti stílusra hangolva. Fontos, hogy a bár koktéljaiból étkezés mellé is választhatunk, nem feltétlenül kell a pultnál ülnünk, bár mindig érdekes követni ahogy elkészül az italunk. A Dear Maria Elizabeth az említett pálinkás ital, és bizton állíthatjuk, hogy eddig a legharmonikusabb volt, amit próbáltunk a városban hasonló témában. Az óriási friss málnaszemek tették fel az i-re a pontot. 

Árak: 2500 forinttól (+10% szervizdíj)
Tipp: Dear Maria Elizabeth, My lady

Buddha Bar – az ázsiai

Elegáns hotelhez elegáns lounge illik, így van ez a Buddha Bar esetében is. A világhírű szállodalánc bárjában kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ne csak az Ázsiából származó röviditalok terén járjanak élen, hanem a világ minden pontjáról érkező szállóvendégek kedvenceit is tartsák. A koktélmenü azért többnyire különleges keleti vonalon mozog és sok egzotikus gyümölccsel dolgoznak, legyen az licsi, rambután, jackfruit vagy kivi. Jó választás lehet a Raspberry Saketini ami szakéalapú ital és a málna mellé a fekete ribizli fanyarsága csatlakozik, de aki a kevésbé édes vonalon válogatna, a Kiwi Kukama megfelelő lehet, hiszen bodza, citrus és uborka társul a kivihez. 

Ár: 2300 forinttól (+12% szervizdíj)
Tipp: Raspberry Saketini, La Quica, Plum Baby Plum

Le Jardin – az elbűvölő

A Gozsdu Udvar Vicky Barcelonája nyitása óta telt házzal üzemel, a hosszúkás vendégtérrel bíró igazán spanyolos bisztró hamar megtalálta a közönségét: tapasozni, spanyol borokat inni szerető fővárosiak és turisták adják egymásnak a kilincset. Adódott egy lehetőség, és a vezetőség úgy döntött, hogy a koktélos vonalra még jobban ráerősítenek, olyannyira, hogy megnyitották a Jardint. A bár nagyon látványos, minden részletében imádnivaló: a sok növény, a világítás, sőt még a mosdó is segít abban, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, de a Gozsduból is, mert nyomokban sem hasonlít egyik helyre sem. Alona Eliasi tervező remek munkát végzett. A mi koktéljainkért Czirják Matyi felelt és sokat mesélt a bár saját alapanyagairól (szirupok, pürék, fűszerek...) és a vendégek kedvenceiről. Az italok mellé pinxto-falatkák is dukálnak, de a Vicky menüjéről is bárki rendelhet itt is. A Cucumberry koktél savanykás ízvilága miatt, a Picnic at Délegyháza bohókás kinézete ellenére erőssége miatt jó választás.

Árak: 2000 forinttól
Tipp: Cucumberry, Prohibition Sour

(Forrás: tizeslista.hu)