Jump to content

15 budapesti koktélbár, amit érdemes meglátogatni - 1.rész

2017. 03. 09. 11:20

Tévedés, hogy az élet megáll a mojitónál, ahogy az is, hogy csak a filmekben engedhetik meg maguknak az elegáns Y-pohárból való italozást. A bárkultúra a gasztronómia sok szépséget rejtő ágazata és Budapesten is egyre menőbb helyeket találunk, ahol martinikat, old fashioned koktélokat, julepeket, daiquirikat készítenek az ügyes kezű bartenderek. Van közöttük elegáns hotel bárja, őrült kísérletezők műhelye, szexi meglepetések helyszíne, mediterrán élményeket felelevenítő bár is. A lényeg, hogy kísérletezzünk és bízzunk a bartenderben, már a hangulatunkról tudja majd, mire van szükségünk.

Blue Fox The Bar – az exkluzív

A Kempinski Hotel bárja önmagában is megállja a helyét, vagyis egyáltalán nem kell szállóvendégnek lenni ahhoz, hogy beüljünk a Blue Foxba. Ám az elhelyezkedése kapcsán sok érdekes emberbe, sztoriba futhatunk bele a pultnál, történetek, sorsok, véletlen beszélgetések helyszíne is lehet egy szállodai bár. A róka Felhősi Attila vezetésével sosem pihen, még ünnepnapokon is itatják a betérőket. Attila egy ügyes koncepciót épített fel a bárban: egy hajtogatható menüről választhatunk klasszikusokat és "megcsavart" italokat. A különleges fűszerek, gyümölcsök, kivonatok szinte végtelenek: planktonhamu, turbolya, málnakaviár, rózsa – mind olyan komponensek, amelyekkel jószerivel csak náluk találkozhatunk. Bemelegítésképp egy amarót kaptunk, ami igazi kortyolgatós ital. Kipróbáltuk a látványos és dögös Sazerac koktélt, mely Hennessy alapú és abszinttal, valamint egy különleges füstölési eljárással kerül bele "parfümösüvegébe". Az Alíz csodaországát idéző Wonderland koktél azért csalóka, mert kedves mesebeli bögrében érkezik, de mezcal alapjával egy füstös, maszkulin italt kapunk. Attila egyik új, szezonális koktélját is megkóstoltuk, melynek még nem volt neve, de mi legszívesebben Gábor Zsazsa csókjára kereszteltük volna. 

Árak: 2160 forinttól (+12% szervizdíj)
Tipp: Sazerac, Wonderland, Pick me up punch

Boutiq' Bar – a mester

Ha a Boutiq' nem lenne, most ez az összeállítás sem született volna meg. 2008-ban léphettek be az első vendégek a Paulay Ede utca koktélos budoárjába. Azóta számos tehetséges és versenyeken kiváló helyezéseket elért bártender indult a Nagy Zoli vezette bárból, melyet 2012-ben a világ 50 legjobbja közé soroltak. Nagy úttörő volt, de ma sem pihen és nagyon figyel a részletekre. Gondolnánk, hogy heti szinten például beszédórát is tartanak a Boutiq' csapatának? Nem mindegy ugyanis a kommunikáció. Lukács Roland headbartender nemcsak beszélgetésben jó, de gyors és technikás szakember, aki tudását folyamatosan fejleszti. Elmesélte nekünk amerikai "tanulmányútját' is, ahol beleláthatott egy olyan gépezetbe, ahol például egyes koktélok előre lekeverve várakoznak az üvegekben a folyamatos minőség tartása miatt. Ők persze frissen készítik a szezonális finomságokat. Ilyen például a Die Kaiser névre hallgató Unicum alapú ital, mely morello meggytől és rebarbara bittertől válik izgalmassá. Vagy a Budapest Barbecue, amit konzervben szervíroznak. Gin, juharszirup, barackpüré, tőzegáfonya elegye, melyet akciódúsan fogyaszthatunk, ugyanis a citruscsészében lévő alkoholt meggyújtják és pillecukrot grillezhetünk felette. 

Árak: 1950 forinttól
Tipp: Budapest Barbecue, Take me home

WarmUp – a találékony

2014-ben, előző nagy merítésünk idején frissen bontogatta szárnyait a WarmUp, mely azóta a város egyik legszerethetőbb koktélbárjává vált. Ha egyszer már jártunk náluk, biztosan emlékeznek ránk, de még lehet, hogy arra is, hogy mit ittunk. Nem változtattak a koncepción, most is személyre szabott italokkal készülnek, vagyis a srácokkal közösen belövünk egy ízvilágot, hangulatot, színt, alapitalt, és így születnek meg a nedűk. Neveket nem adnak nekik, külön identitással bír az összes. Szabó Dávidnak és csapatának nincs lehetetlen, volt már, hogy éppen mákos gubás koktélt kértünk tőlük, mások pedig egy-egy szóra kértek rímelő italokat. Ha fogékonyak vagyunk a különféle ginek, vodkák, rumok és egyéb szeszek történetére, arról is szívesen mesélnek, akár hajnali 2:00-kor is. A türelem és a jókedv nagy erényük a fiúknak, és akár egy szörnyű hétfőt is feldobhatnak egy mogyoróhabos-grapefruitos shottal. Nagyon erősek gines italokban, virtuóz módon bánnak a gyömbérrel és az is lehet, hogy egy arany ananászban kerül elénk a karibi rumos koktél. Vezető bartenderük Ujj Dániel.

Árak: 1800 forinttól 
Tipp: amit megkívánsz, amilyen hangulatod van, amivel meglephetnek

WarmUp Rustic – a mediterrán

A WarmUp egyetlen hátránya, hogy szűk és aránylag kicsi, így sok kritikát kaptak, hogy a csütörtök-péntek-szombat tengelyen megesik, hogy nem lehet bejutni. Sok tervezés, felújítás, ötletelés után pedig úgy döntöttek, egy másik hellyel bővülnek. Ez lett a WarmUp Rustic, egy totálisan eltérő hangulattal és kisugárzással bíró testvér. A Kertész utca egykori spanyolos helye megtartotta a névben is feltűnő rusztikus hangulatát, a faanyag, a hordók, a meleg színek dominálnak és jellemzőbb a gyertyafény, mint az indusztriál lámpák. Sok az ülőhely és még kis szeparét is kialakítottak a belső galérián. A bárt Vitáris Robi és Gózon Péter viszi, plusz kiegészül a koktélválaszték tapasokkal is: olívákkal, sonkákkal, kolbászokkal, sajtokkal. Az italok itt sem menüről kérhetőek, hanem hasonlóképp egyéni koktélokat raknak össze. Így esett meg, hogy látogatásunkkor egy bazsalikomos-vaníliás ízvilágú italt, egy kókuszos-tejszínes coladát ittunk, liofilizált málnapelyhekkel a tetején, a legütősebb pedig egy ginalapú, maracujapürével, chilivel és rózsaborssal fűszerezett koktél lett. 

Árak: 1800 forinttól
Tipp: hasonlóképp a WarmUp-hoz, dőljünk hátra és várjuk a szebbnél szebb italokat

Impostor – a pimasz

A Szabadság tér ázsiai párosa a Baoutiful és az Impostor azért is szerethető helyek, mert lezserek, befogadóak. Ha kutyáinkkal érkezünk, ha 15 fős baráti társasággal, mindenki jól érezheti magát a kicsit gettós, hipszter kocsmában, ami már nevében is figyelemfelkeltő: szélhámosságról van szó, de leginkább azért, mert az impostoros látogatás lopja az időnket (nem vesszük észre, hogy halad) és olyan italokkal zsiványkodik, amiktől lehet, hogy nem is kell sokat kapacitálni minket, hogy táncoljunk egyet az éppen náluk játszó DJ szettjére. Büszkék a whisk(e)y-kínálatra és ázsiai különlegességekre is, mi pedig nagyon örülünk, hogy végül nem csak egynyári projekt lett a tajvani kártyabarlangokat idéző kocsma és koktélbár. Ha nincs kedvünk magas bárszékeken ülni és elegánsabb miliőben koktélozni, akkor a legjobb választás lehet az Impostor. Nyitás óta töretlen a Faithful Trick népszerűsége, mely egy mangós-gines-vaníliás-grapefruitos ital, amiben az édes és a fanyar ízek együtt és váltakozva is megjelennek. 

Az Impostor egyébként tavaly július és december között nagyszabású felmérést végzett vendégeik italfogyasztási szokásairól. Minden rendelést rögzítettek és még mindig a mojito vezet klasszikusokat tekintve. A ház emblematikus itala, az említett Faithful Trick előkelő helyen végzett, de az old fashioned koktélokat is előszeretettel rendelik náluk. Sokkal több fogy japán whiskyből, mint a megszokott skót/amerikai márkákból. A legnépszerűbb rövidital a gin lett, míg a mezcal is feljövőben van. 

Árak: 1780 forinttól
Tipp: 
Faithful Trick, Fake Broker

(Forrás: tizeslista.hu)