Jump to content

10 dolog, amire a lakásfelújításnál gondolni kell - 2. rész

2016. 07. 25. 15:31

A lakásfelújítás egy részről bizsergetően izgalmas kihívás, másrészről ezernyi gond és kérdés vetődik fel. Mielőtt elvesznél a Pinteresten és az IKEA katalógust lapozgatnád álmodozva, józanul gondold át, mi merre hány méter, különben jönnek a nem várt költségek és a kellemetlen meglepetések. Furcsa, de pont az apróságokon lehet elcsúszni, íme tippjeink a színektől a villanykapcsolókig!

Hőszigetelés
Hogy télen ne az utcát fűtsd majd, a nyílászárók anyagát, elhelyezését, típusát, stb. is jól át kell gondolni. Kell-e cserélni, vagy csak fel kell újítani? Tokkal együtt, vagy csak modernizálni kell? Műanyag legyen, fa vagy alumínium? Esetleg ezek kombinációja? Ezekre a kérdésekre tudni kell válaszolni, mielőtt belefogsz a nagy lakásfelújításba. A büdzsé alapját is ez fogja adni.

Parketta csere
Karcos, régi a parketta? Ki akarod teljesen cserélni, vagy elég, ha felcsiszolják és újralakkozzák? Ha nem csinálsz presztízskérdést a parkettából, teljesen jó megoldás a PVC járólap is: ezek már nyomokban sem emlékeztetnek régi társaikra, sok minőségi és szép megoldást és mintát találhatsz, ráadásul kiváló hőszigetelő.

Lomtalanítás
Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdeni, de felújításkor itt az idő megszabadulni a felesleges kacatoktól! Az évtizedeken át gyűjtögetett porfogó plüssállat készlettől nincs hely a polcon már? Mindenki nálad tárolja a cuccait? Mindentől szabadulj meg, amire nincs szükséged, hogy több hely legyen a saját dolgaidnak. Ráadásul az elromlott elektronikai cikkeket gyűjtőpontokon meg is vásárolják, a ruhákat, játékokat szegény gyerekeknek adományozhatod, így még jót is teszel vele. Vagy ott a Vatera, ha van hozzá türelmed!

Fényjáték
A berendezésnél, növények elhelyezésénél az sem mindegy, hogy honnan jön majd a fény, mekkora fény jut a lakás sarkaiba, hol lesz nyáron melegebb, hová kerüljön a légkondi, stb. Az ablakok helye és a beszűrődő fény sok mindent meghatároz már a tervezéskor.

Villanykapcsolók
Apró kis dolognak tűnik, ám annál nagyobb szerep jut a villanykapcsolók elhelyezésének és kinézetének. Egyetlen kapcsoló teljesen elronthatja vagy éppen feldobhatja a lakás enteriőrjét. Szerencsére a Schneider Electric gondolt erre a dilemmára, így látványtervezőjének segítségével előre megtervezheted, hogyan nézzen ki a villanykapcsolód, mennyire passzol majd a fal színéhez, a bútorokhoz, a tapétához. Akár variálhatod is őket, lehet átlátszó, vagy például választhatod az M-Creativot egyedi, cserélhető belsővel, amire rajzolni is lehet – gyerekszobába például szuper ötlet. De szeretjük az elegáns Unica Class darabjait is kő, bőr, fém és üveg alapanyagokból. A tervező hiánypótló funkció lakásfelújítás előtt állóknak, mert néha pont a fontos kis dolgok felejtődnek el.