Jump to content

10 jó tanács munkahelyi mozgáshoz - 1.rész

2016. 07. 12. 11:46

Összegyűjtöttünk nektek 10 olyan rapid tanácsot, amelyek segítségével picit átmozgathatjátok magatokat az egész napos munkahelyi üldögélés közben. Hogyan is lehetne jobban bemutatni ezeket az ötleteket, mint vicces gifekkel? Hétvégén lehet gyakorolni a strandon, hétfőtől jöhet az új élet!

Nyújtózkodj!
A mozdulatlan irodai munka egyik leghamarabb jelentkező káros hatása az izmokban jelentkező egyenlőtlen terhelés. Az egész napos ülőmunka bizonyos izmokra túlzott terhelést gyakorol, ezért javasolt többek között a görnyedt testtartás kivédése végett félóránként nyújtózni egy nagyot!

Hagyd ki a liftet és irány a lépcső!
Tudjuk, tudjuk… mennyire kényelmes már a lift. De nem akkor, ha az egészségről van szó! A Genfi Egyetem kísérletében, a lépcsőzés hatásait vizsgálták. A résztvevők napi 20-30 fok lépcsőmászással 3 hónap alatt testsúlyuk és derék körfogatuk 4%-ának búcsút mondtak. Egész jó egy kis lépcsőzéstől, nem?!

Passzold le a széket és dobj magad alá egy labdát!
Fáj a hátad a sok üléstől? Van egy rossz és egy jó hírünk. A rossz hír: valószínűleg tartáshibás vagy. Jöhet a jó hír? Van megoldás! A fit labda orvosilag igazoltan a segít a hát- és gerincproblémák kezelésében azáltal, hogy erősíti a hát- és hasizmokat, de kíméli a csontokat és az ízületeket.

Egy kicsit jobbra, egy kicsit balra: nyaktorna!
Tudtad, hogy a megfelelő nyaktornától akár még a fejfájás is elmúlhat? A következő gyakorlatokat ajánljuk, melyek lassú mozgással kell elvégezni: fejkörzés jobbra-balra, igen-nem biccentések, billentés és bólogatás minden irányba.

Állj fel!
Semmiségnek tűnik, de a testednek az is pihenő, ha óránként 5 percre felállsz és nyújtózkodsz egyet, végzel pár kar vagy törzskörzést. Ha csak egész rövid szüneteket iktatsz is be a munkaidőbe, az nemcsak az egészségügyi állapotodon, de a produktivitáson is javíthat: ha több oxigén jut az agyba, könnyebben megy a problémamegoldás.