Jump to content

10 érv az ölelés mellett - 2. rész

2016. 07. 06. 10:11

Amikor egy számunkra fontos emberrel találkozunk, valami különleges dolog történik velünk, vagy éppen szomorúak vagyunk, általában megöleljük egymást. De gondolkozott már azon, hogy mi történik velünk, amikor ölelkezünk? Összegyűjtöttük a legkülönlegesebb fiziológiai „csodákat”, amelyek a testünkben zajlanak az ölelés hatására.

6. Javítja a hangulatunkat

Az ölelés növeli a szerotonin termelődését is az agyban. A szerotonin javítja a hangulatot, mely által közérzetünk javul és önbizalmunk is növekszik.

7. Jót tesz az idegrendszernek

Az ölelés jót tesz az idegrendszernek is. Hatására pozitív irányba változik meg a bőr nedvességtartalma és elektromossága, valamint lelkileg is kiegyensúlyozottabbá válunk tőle, azaz az ölelés szebbé és harmonikusabbá tesz bennünket.

8. Enyhíti a stresszt

Az ölelés egy másik kellemes velejárója, hogy csökkenti a kortizol szintet, azaz a stresszhormont. Cserébe izmaink úgy ellazulnak, mint egy jó masszázs után.

9. Javítja a szív egészségét, csökkenti a pulzusszámot

Az ölelés jótékony hatással van a szívritmusra is, ezáltal csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának veszélyét.

10. Erősíti az immunrendszert

Azok az emberek, akiknek jó, közvetlen társas kapcsolataik vannak, kevésbé hajlamosak olyan betegségekre, mint például a felfázás és a különböző típusú fertőzések. Az ölelés ugyanis csökkentheti a stresszhormont, amely gátolja az immunrendszer egészséges működését, és növeli a jótékony hormonok és peptidek számát, amelyek szabályozzák a immunsejtek működését.