Jump to content

10 dolog, amire a lakásfelújításnál gondolni kell - 1. rész

2016. 07. 04. 15:28

A lakásfelújítás egy részről bizsergetően izgalmas kihívás, másrészről ezernyi gond és kérdés vetődik fel. Mielőtt elvesznél a Pinteresten és az IKEA katalógust lapozgatnád álmodozva, józanul gondold át, mi merre hány méter, különben jönnek a nem várt költségek és a kellemetlen meglepetések. Furcsa, de pont az apróságokon lehet elcsúszni, íme tippjeink a színektől a villanykapcsolókig!

Gondold át a büdzsét egy kockás papíron!
Oké, hogy a lehető legolcsóbban próbáljuk meg megúszni a lakásfelújítást, de például egy gyengébb minőségű burkolólapnál vagy festéknél csúnyán megjárhatjuk, ha spórolunk. Nem kell persze minden vagyonunkat rá költeni, de érdemes készíteni egy alapos költségvetést, mielőtt belevágunk a felújításba és legalább középkategóriás alapanyagokból építkezni! Fedjen a festék, legyen tartós a járólap, ne kelljen újrarakni egy hanyag szakember miatt az összes tapétát. Nézd meg mennyid van és onnan számolj vissza. Igen, lehet, hogy az új csillár most nem fér bele.

Engedélyek, vállalkozók
Csak jó referenciákkal rendelkező csapatot hívj, ha kőművesekre, festőkre bízod a lakásfelújítást, mivel rengeteg a megbízhatatlan, kontár munkát végző „ál-szakember”. És igen, bízd valódi szakemberekre: ha életedben egyszer próbáltál már egyenletesen szépen lefesteni egy falat úgy, hogy ne legyen foltos, akkor tudod, miért. Érdemes megkérdezni az ismerősöket, akik már végigvergődték magukat egy felújításon és annak is utánanézni, hogy amit építtetni szeretnél, ahhoz kell-e engedély: a kémény és a kandalló például engedélyköteles, de a légkondi is. Végezetül pedig írd ki szépen a lépcsőházban, mettől meddig számíthatnak kellemetlenségre a lakótársak.

Színek kiválasztása
Valószínűleg sokáig fogjuk nézni a falakat, ezért nem szabad a színválasztást sem elaprózni. A sötétebb színek szűkítik a teret, a színpaletta is becsapós, mert általában amit kinézünk az élőben pár árnyalattal sötétebb lehet, csak úgy, mint a hajfestésnél. Nézz utána a trendeknek, gondold át, hogy a bútorokhoz mennyire fog passzolni a kiválasztott szín, hiszen az sem mindegy, hogy a falak mennyire harmonizálnak majd a berendezéssel. Ettől függ majd részben a hangulatod is! Szánj rá egy napot arra, hogy a próbacsíkod hagyod megszáradni, így lehetsz biztos benne, hogy a saját teredben mennyire néz ki jól az adott szín. Ja, és kérd meg a festőt, hogy hagyjon egy kis festéket még a vödörben, hogy az esetleges hibákat ki tudd javítani!

Vízvezeték
Mielőtt kicserélnéd a vízvezetékeket, mindenképpen érdemes utánanézni, hogy hol vannak a közművek csövei. Ha ugyanis azok megsérülnek valamilyen oknál fogva, egyből duplázhatod a felújításra szánt költségedet.

Konnektorok
Ha már vezetékek, akkor jó alaposan gondold át és álmodd meg, hogy hol legyen a konyha, fürdőszoba, telefon, TV, hűtő, mert utána már csak igen nagy károkozással lehet arrébb pakolgatni a konnektorokat. Azt meg nem akarod.