Jump to content

10 érv az ölelés mellett - 1. rész

2016. 07. 01. 10:10

Amikor egy számunkra fontos emberrel találkozunk, valami különleges dolog történik velünk, vagy éppen szomorúak vagyunk, általában megöleljük egymást. De gondolkozott már azon, hogy mi történik velünk, amikor ölelkezünk? Összegyűjtöttük a legkülönlegesebb fiziológiai „csodákat”, amelyek a testünkben zajlanak az ölelés hatására.

1. Növeli a ragaszkodást

Az ölelés közben agyunk oxitocint termel, amely hatására jobban ragaszkodunk az adott személyhez. Ennek a hormonnak köszönhetően ugyanis az elkötelezettség és az intimitás érzése erősödik bennünk. A következő alkalommal, amikor megölel valakit, próbálja érezni ezt az erősödő kötődést!

2. Ellazítja a testet

Amikor átölelünk valakit, izmaink ellazulnak és csökken a feszültség a szervezetünkben.

3. Enyhíti a fájdalmat

Nem csak oxitocin, hanem endorfin is felszabadul a szervezetünkben, amikor ölelkezünk. Az endorfin enyhíti a fájdalmat. Az agylapi mirigyben és a hipotalamuszban termelődő fehérjék képességeik lényegét tekintve hasonlítanak az opiátokhoz, azaz fájdalmat csillapítanak, és kellemes érzést idéznek elő.

4. Növeli az empátiát

Az ölelés lehetővé teszi az érzések áramlását. Ennek eredményeként nő a másik ember iránti nyitottságunk, bizalmunk. A testi távolság csökkenésével, a másik elfogadásával empatikus képességünk is jelentősen javul.

5. Enyhíti a depressziót

A dopaminszint jellemzően alacsony például a Parkinson-kórban vagy adepresszióban szenvedőknél. Az ölelés nemcsak az oxitocin- és az endorfin-, hanem még a dopaminszintünket is növeli.