Jump to content

7 nagyszerű dolog, ami javítja a párkapcsolatot - 2. rész

2016. 06. 28. 09:16

A tartós párkapcsolatban élők, de akár azok is, akik nem túl régen találták meg egymást, megengedik azt a „luxust”, hogy egy idő után nem dolgoznak a párkapcsolatukért. A kezdeti lendület, a „figyelek rád” hozzáállás átkapcsol egy automata, leépítő üzemmódba. Adunk pár tippet, hogy ez ne így legyen.

Belátás

Nem csak akkor vagyunk a helyünkön, ha tévedhetetlenek, ha megingathatatlanok vagyunk. Gyakran bizony tévedünk egy helyzet vagy a társunk viselkedésének, a meghozott döntéseink kimenetelének megítélésében. A jól működtetett párkapcsolatban a sértődés és harag helyett a belátást választják az emberek. Csodálatos utazás megismerni azt, hogy miért viselkedtünk mi, vagy a párunk úgy, ahogy, és hogy az miért nem vezetett eredményre. Ha már értjük a helyzetet a párunk szemüvegén keresztül is, akkor könnyebben megérkezik a belátás is.

Megbocsátás

Ez sajnos sok párkapcsolatban hiányzik. Hallottam már olyat, hogy valaki azért nem kér bocsánatot, vagy nem bocsát meg, mert nehogy a másiknak legyen igaza, vagy mert akkor ő sokkal kevesebbnek, gyengébbnek fog tűnni a másik szemében, de az is lehet, hogy annyira dédelgeti a sérelmét, annyira ragaszkodik a fájdalmához, önsajnálatához, hogy nem is akar hallani arról, hogy a másik ne bűnhődjön ezért a fájdalomért. Ám a megbocsátásról két dolgot érdemes nagyon a fejünkbe vésni: értünk történik, és felszabadító hatása van. Nem arról szól, hogy egyetértünk a másik tettével, vagy, hogy úgy teszünk, mintha semmi nem történt volna, hanem arról szól, hogy elengedjük a fájdalmat, és a negatív gondolatokat, amik hozzá kapcsolódnak.

Szeretetnyelv használata

Ha kismamaruha boltja van valakinek, akkor valószínű, hogy hiába szórólapozik a középiskolákban, hirdetve, hogy milyen jól jár, aki nála vásárol. Hiába fektet bele napokat, heteket, hogy minden kamasz számára átadja a szórólapot, mert nem sokat ér el a cél érdekében. Körülbelül ilyen az is, amikor nem figyelnek egymásra a felek, és nem azon a csatornán tevékenykednek, amiből a párjuk szeretve érzi magát. Ha a társam az ölelésemből érzi szeretve magát, akkor hiába hagyok neki minden reggel szendvicset a hűtőben, lehet, hogy nem fogja a törődés mögött érezni a szeretetemet. Az öt szeretetnyelv: minőségi időtöltés, szívesség, ajándékozás, elismerő szavak, testi érintés.