Jump to content

7 tevékenység, amivel fejlesztheted a kreativitásodat - 2. rész

2016. 06. 27. 09:12

Szeretnéd, ha több eredeti ötleted lenne, ha megtalálnád az igazán jó megoldást egy problémára, ha alkotókedved és -energiád növekedne? A jó hír, hogy a kreativitás növelhető és fejleszthető; a rossz hír, hogy nem azonnal. Érdemes mégis figyelmet fordítani a kreativitás tudatos fejlesztésére, mert hosszútávon nagyobb elégedettséggel, jobb életminőséggel jutalmaz meg a magasabb szintű kreativitás megélése. 7 kreativitást növelő gyakorlati tipp következik!

5. Ürítsd ki a fejed, meditálj!

A meditálás technikáját meg lehet tanulni és nagyszerűen segíthet abban, hogy a káoszban rendet teremts, a kuszaságból letisztultság legyen és ilyen módon helye és tere teremtődjön a kreatív gondolatoknak. Ha hozzám hasonlóan neked is nehezen megy a klasszikus meditálás, akkor más módja is van a célzott lazításnak: akár sportolás közben (az úszás és a futás nagyon alkalmas erre, hiszen monotonitása egyfajta meditációs élményre hasonlító állapotot eredményezhet), akár rendszeresen beiktatott semmittevős napokkal vagy órákkal is elérhetsz termékeny gondolatokra motiváló állapotot.

6. Fotózz újszerű nézőpontból!

Mégcsak profi fényképezőgép sem kell hozzá, hacsak nem fotókiállításra készülsz. A telefonoddal, ami kéznél van, is készíthetsz érdekes, vicces, újszerű nézőpontból képeket. Állítsd rá magadat, a szemedet, hogy nézz másképp egy már megszokott részletre, tárgyra, tájra - vegyél észre valami újat és rendkívülit benne, próbáld megragadni a fotó által. Ha mégsem sikerülne, az sem baj, nem a fotó minősége, hanem a szemlélet, a nézőpont és az ötlet újszerűsége a lényeg.

7. Napló, vers, novella, bármi

A rajzoláshoz hasonlóan nem igényel művészi tehetséget, szépírói vénát az írásönmagunk fejlesztésére, alkotó gondolataink mozgósítására való felhasználása. A műfaj és a forma egyéni vonzalom alapján bármi lehet: napló, vers, novella, regény vagy bármilyen más szöveg, a fontos, hogy verbálisan alkossunk valamit a saját örömünkre, a saját pillanatnyi ihletünkből és gondolatainkból. A tudatosan kreatív verbális szövegalkotásra irányított figyelmünk segítheti a gomolygó, nehezen megfogható ötleteink, sejtéseink konkretizálását, tisztázódását és új utak, új lehetőségek felé is vezethet az elmélyült írás közben.