Jump to content

10 tipp az egyenes tartásért - 2. rész

2016. 06. 21. 09:57

A hanyag testtartás nem csak az előnytelen megjelenés miatt rossz: hosszú távon a gerincednek és a környékbeli izmoknak sem teszel jót.

6. Ülés közben se terpeszkedj el vagy csússz le félig a székről: tartsd egyenesen a hátadat, kis ívet hagyva deréktájon, a derekadat esetleg kitámaszthatod egy összegöngyölt pulcsival vagy speckó derékpárnával is. Figyelj arra, hogy ne essen előre a vállad, és ne görbítsd be a hátadat. Bármennyire is rossz hír ez, a keresztbe tett lábaktól is el kell búcsúznod: a legjobb az, ha a lábaidat derékszöget zárva, párhuzamos lábfejekkel tartod.

7. Ne az öledben tartsd a laptopot, mert ehhez ugye eleve hozzá kell görbítened a felsőtestedet. Helyezd úgy a gépet, hogy a monitor kihúzott testtartásban pont arcmagasságban legyen – így nem fogsz előregörnyedni. Ehhez lehet, hogy alá kell polcolni pár könyvvel a gépet, de hát annyi baj legyen.

8. Apropó, kütyük és rossz tartás: a legújabb globális népbetegség a fejlett világban, hogy egyfolytában a mobilunk fölött görnyedünk – akár állva, ülve vagy járás közben. Amikor megint az okostelefonodba mélyedsz, próbáld majd magad elképzelni kívülről! Fogadjunk, hogy rögtön zsebre fogod vágni a telót, és kihúzod magad.

9. Ha monoton ülő- vagy állómunkát végzel, akkor figyelj arra, hogy rendszeres időközönként megmozgasd a tagjaidat, vagy nyújtózz egy kicsit. Így a bemerevedett izmok is új erőre kapnak, te pedig korrigálni tudod az esetleg közben felvett rossz pozíciót.

10. Figyelj arra is, hogy egyenletesen terheld a két oldaladat. Például állás közben ne csak az egyik lábadra helyezd a testsúlyodat, amitől felborul a tested egyensúlya. És igen, emiatt nem túl szerencsés választás az sem, ha jól telipakolt oldaltáskával mászkálsz sokat. Még szerencse, hogy megint divatba jöttek a hátitáskák!