Jump to content

7 tevékenység, amivel fejlesztheted a kreativitásodat - 1. rész

2016. 06. 20. 09:09

Szeretnéd, ha több eredeti ötleted lenne, ha megtalálnád az igazán jó megoldást egy problémára, ha alkotókedved és -energiád növekedne? A jó hír, hogy a kreativitás növelhető és fejleszthető; a rossz hír, hogy nem azonnal. Érdemes mégis figyelmet fordítani a kreativitás tudatos fejlesztésére, mert hosszútávon nagyobb elégedettséggel, jobb életminőséggel jutalmaz meg a magasabb szintű kreativitás megélése. 7 kreativitást növelő gyakorlati tipp következik!

1. Jegyezd le azonnal az ötleteidet!

Tarts magadnál egy olyan kis füzetkét, noteszt (vagy egy digitális felületet), ahová bármikor, bárhol fel tudod jegyezni az ötleteidet. Az ötletek gyakran azért nem jutnak el a megvalósítás fázisába, mert elfelejtjük őket. Ami reggel, az ágyban felülve zseniális gondolatnak tűnik, délutánra már felidézhetetlen lesz. Rendszeres időközönként nézd át és rendszerezd az ötlet-gyűjteményedet!

2. Rajzolj, fess, firkálj!

Igen, akkor is, ha nincsenek művészi hajlamaid. Ugyanis nem a végeredmény esztétikai értéke a fontos, hanem az a tény, hogy rajzolás közben a jobb agyfélteke működését aktivizáljuk, ami egyben a kreatív ötletekért és innovációkért felelős része is az agyunknak. Ha végképp nincs ötleted, hogy mit is rajzolhatnál, akkor egyszerűen fess színes pacákat egy papírra, színezz ki előre megrajzolt formákat vagy menj el egy rajzmeditációs tanfolyamra, ami stresszűzőnek sem utolsó. A lényeg, hogy tedd szokásoddá a rajzolást!

3. Fejtörők és logikai feladványok

Az már tudományos tény, hogy az időskori demencia és az Alzheimer-kór kialakulását és súlyosságát is nagymértékben csökkentheti, ha használjuk az agyunkat. Az egyszerű keresztrejtvényfejtés is jó dolog, de a fejtörők és a képes, számos vagy szöveges logikai feladványok ennél sokkal hatékonyabbak lehetnek a kreativitás fejlesztésére. Üresjáratos 5-10 percekben, pl. járművön utazva, sorbanállás közben stb. üsd el az idődet egy-egy ilyen feladvány megoldásával!

4. Inspirálódj mások ötleteiből!

Nem, nem arról van szó, hogy lopd el mások ötletét. Hanem arról, hogy használd magad motiválására, egy saját ötlet továbbfejlesztésére vagy kiindulási alapként való átalakítására mások gondolatait. Olvass olyan emberek életéről, gondolatairól könyvet, akik a példaképeid vagy lenyűgöz a teljesítményük. Járj el beszélgetésekre, előadásokra, tréningekre, amit számodra hiteles emberek vezetnek. Olvass könnyedebb és fajsúlyosabb online vagy nyomtatott magazinokat, blogokat abban a témában, ami téged foglalkoztat. Ha jó ötletre lelsz, jegyezd fel, alakítsd tovább!