Jump to content

10 érdekesség a fájdalomról - 2. rész

2016. 06. 13. 10:15

A kellemetlen, de hasznos dolgok királya a fájdalom. Csak úgy, mint pl. a szúnyogok, amik megkeserítik az életünket, de létfontosságú szerepük van az evolúcióban és a táplálékláncban. (Ettől függetlenül szívesen megszabadulnánk tőlük örökre…). Nem annyira heppi, viszont annál hasznosabb és érdekesebb listánk következik a fájdalomról, testünk riasztó berendezéséről.

Fájdalomküszöb

Az az ingerérték, ami felett jelentkezik a fájdalom. Valaki már szenved attól, ha véletlenül megvágja az ujját hagymaszeletelés közben, valaki pedig kulcscsont törés után még hazasétál, megebédel, megnéz egy sorozatot és csak utána megy kórházba. Nem véletlen, hogy egyes kultúrákban az önkínzás népi hagyománynak számít és már egészen fiatalok is részt vesznek olyan rituálékon, ahol pl. kampókat akasztanak a hátukba vagy átszúrják bizonyos testrészeiket (grrrr…) és nem éreznek fájdalmat. Transzba esés és koncentráció ami ilyenkor kiiktatja a fájdalom érzékelését.

Pici sérülés hatalmas fájdalom

Miért fáj annyira, ha elharapjuk a nyelvünket, beütjük a könyökünket vagy papírral elvágjuk az ujjunkat? Valljuk be, most összerezzentünk… Nyelvharapáskor fogunk az egyik legerősebb, legtömörebb izmot sérti meg, ezért olyan elviselhetetlen. Könyök beütéskor a legfőbb ideget érjük, ami a nyakból a kézbe fut, papír általi ujj elvágáskor pedig azért fáj annyira, mert az ujjbegyekben több idegrost található, amiket vágáskor kiteszünk a levegőnek. Au!

Top fájdalom

Tudtátok, hogy a legbrutálisabb fájdalom a cluster fejfájás? Fel a kezekkel, akinek volt már! A cluster fejfájás általában egy ponton koncentrálódik és hetekig, hónapokig is eltarthat. Nem véletlenül hívják öngyilkos fejfájásnak is, mivel annyira fáj, hogy az embernek már öngyilkos gondolatai támadnak, hogy megszabaduljon tőle. Sajnos nincsen rá gyógymód és azt sem tudják még, hogy mitől alakulhat ki. Leggyakoribb elszenvedői a férfiak. (Lehet, hogy a szülésért cserébe?).

Agyban dől el

Hipochonderek rémálma a mai napig erősen kutatott lelki problémák által generált fájdalom. Tudjuk, tudjuk egy csúnya szakításba is maj’ bele pusztulunk, de durva fizikai fájdalmat okozhatnak elfojtott érzelmek, magunk előtt tologatott problémák és meg nem tett lépések is. Ilyenkor látszólag tünetmentesek vagyunk, a fájdalom okát az orvosok sem tudják kideríteni. Ha ilyen van, forduljunk inkább pszichológushoz!

Miért eszünk csípőset, ha fáj?

Erős pista, csilis csirke, csípős kolbász és társai hallatán összefut a nyál a szánkban, pedig megkönnyezünk azért rendesen az ízükért. Akkor miért szeretjük annyira a csípőset? Pontosan azért, amiért horror filmet nézünk, hullámvasútra ülünk vagy hirtelen beleugrunk a hideg vízbe: a határok feszegetésének élvezete. A csilire egész könnyen rá lehet szokni a benne lévő kapszaicin miatt, ami boldogsághormon termelését váltja ki az agyunkban, csak úgy, mint a csokoládé. Nyamm!