Jump to content

10 érdekesség a fájdalomról - 1. rész

2016. 06. 09. 10:12

A kellemetlen, de hasznos dolgok királya a fájdalom. Csak úgy, mint pl. a szúnyogok, amik megkeserítik az életünket, de létfontosságú szerepük van az evolúcióban és a táplálékláncban. (Ettől függetlenül szívesen megszabadulnánk tőlük örökre…). Nem annyira heppi, viszont annál hasznosabb és érdekesebb listánk következik a fájdalomról, testünk riasztó berendezéséről.

A nők jobban viselik a fájdalmat

A nőket erőteljesebb fizikai fájdalom kibírására találták ki, lásd: szülés. (meg epilálás, gyantázás, magassarkú cipő, stb.) Bár egyéntől függően változik az embereknél a fájdalomtűrő képesség, bizonyított tény, hogy a nők átlagosan jobban bírják a fájdalmat a férfiaknál.

No pain no gain

A legtrendibb konditermi tetoválás felirat, a fittség himnusza, edzőtermek közkedvelt mottója. De valóban fájdalom nélkül nincs eredmény? A mottó megnyugtat egy 2 órás átgyúrt szessön után, hogy nem baj, megérte, mert akkor nő az izom, ha fáj. Azonban nem feltétlenül kell meghalni másnap az izomláztól. A pihentetés legalább annyira fontos, mint az edzés. No rest no gain!

Analgézia – akik nem éreznek fájdalmat

Jaj de jó neki, gondolhatjuk elsőre, de nem. Nem jó neki, mert sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, mint azok, akik rendesen éreznek fájdalmat. Akik úgy születnek, hogy a bőrükből hiányoznak a fájdalomérzékelő receptorok, már gyerekkoruk óta tele vannak hegekkel, sérülésekkel. Nem alakul ki veszélyérzet, így magasabb a kockázat, gyakoribbak a csonttörések. Lehet veleszületett, vagy kialakulhat valamilyen idegpályát érintő sérülés útján (pl. kígyómarás). Mi inkább a fájdalom pártján állunk!

„Átérzem a fájdalmad”

Bizony, nem csak kötelező vigasztaló duma, de úgy néz ki, van valóságalapja az „átérzem a fájdalmad” kijelentésnek. Egy kutatás szerint, ahol diákok agyi aktivitásait figyelték, miközben sérült emberekről mutattak nekik képeket, láthatóvá vált egy részüknél, hogy a fájdalomközpont aktiválódott az agyukban a képek láttán és sajátjuknak érezték az emberek fájdalmait. Nos, innen már csak egy lépés a telepátia!

Fantomfájdalom

Amikor téved az agyunk (és nagyon mérgesek vagyunk rá). Fantomfájdalom akkor jöhet létre, amikor pl. valakinek amputálni kell egy testrészét és még napokig, hetekig, hónapokig érzi a helyét, vagy cukorbetegségkor, az idegek károsodásánál. Az agy ilyenkor még nem szokta meg, hogy nem létezik már az a bizonyos testrész, ezért érezhetik az amputáltak egy ideig még a karjukat, lábukat.