Jump to content

10 tipp az egyenes tartásért - 1. rész

2016. 06. 02. 09:54

A hanyag testtartás nem csak az előnytelen megjelenés miatt rossz: hosszú távon a gerincednek és a környékbeli izmoknak sem teszel jót.

1. Az első feladat: tudatosítsd magadban, hogy figyelned kell a tartásodra. Először ez nyilván némi plusz erőfeszítést igényel, de ha rögzül az agyadban, akkor pár hét után már automatice fog menni. Használj ki minden felületet, ahol lecsekkolhatod a tartásodat: tükröket, kirakatokat. Ez nem hiúság, ez önkorrekció!

2. Sokan nem is tudják, hogy most pontosan hogyan is kéne helyesen tartaniuk magukat. Fontos, hogy megtanuld a helyes “hátkihúzós” mozdulatot: sokan csak a vállukat rántják hátra, és felcsapják az állukat, ami nem a helyes megoldás. Szerencsére már a neten is sok jó oldalt és tanácsot találsz a témában, de az a legjobb, ha személyesen felkeresel egy profi gyógytornászt vagy gerincspecialistát, aki konkrétan a te adottságaidat méri fel, és ad hozzá tippeket. Nyugi, ha azt mondja, hogy gerincferdülésed van vagy aszimmetrikus a tartásod, az még nem para: rengeteg ember küzd ilyennel, csak épp nem tud róla. Az már egy jelentős haladás, hogy te elkezdtél ezzel foglalkozni.

3. Hiába döntötted el agyban, hogy mostantól egyenesen fogsz járkálni, ha nincs meg hozzá a megfelelő izomzat, ami tartaná a hátadat. Úgyhogy irány az uszoda vagy bármilyen egyéb sportlétesítmény, ahol megedzheted a has- és hátizmaidat. Igen, a hasizmoknak is nagy szerepük van az egyenes tartásban, úgyhogy róluk sem szabad elfelejtkezni!

4. Ha már voltál egy pár alkalommal jógán, gerinctornán vagy épp gyógytornán, akkor felszedhettél magadra annyi tudást, hogy összeállíts magadnak egy 5-10 perce nyújtó-bemelegítő mozgássort, amivel reggel felébresztheted, este pedig kinyújtóztathatod a hátadat.

5. Bármennyire is látványossá teszi az alakodat a magassarkú, a túl magas sarok eltorzítja a terhelést, és sem a medencédnek, sem a térdednek nem teszel jót vele. Válassz alacsony sarkú, profi talpkiképzésű cipőt, ami a járással járó rezgést is csillapítja. (Sarkosan járók, szevasztok!)