Jump to content

7 méhtörténelmi tény

2016. 05. 04. 16:14

A méhek az emberiség történelmének kezdete óta velünk élnek. Na, de szoros kapcsolatunk mikor és miért is alakult ki?

  1. Az első történelmi lelet, mely szoros kapcsolatunkat ábrázolja a méhekkel 16.000 évvel ezelőtt keletkezett. A Cromagnoni ősember sziklarajza az Arana barlangban (Spanyolország) található. Egy női alakot ábrázol, aki lelkesen gyűjti be a lépet. Illúzióink ne legyenek akkor még lárvástól, petéstől fogyasztották elődeink a mézet, de legalább fehérjében sem volt hiány.
  2. Az ókorban az asszírok már jócskán felülmúlták elődeinket. Ékírásos tábláikon már méz alapú gyógyszerek receptjei szerepeltek.
  3. Az egyiptomi emberek nem csak fogyasztották a méhészeti termékeket. Ők jöttek rá, hogy a méz, viasz és propolisz a bőrre is milyen jótékony hatást gyakorol. Ezt láthatjuk a bebalzsamozott múmiák esetében is, évezredekkel fiatalabbnak tűnnek.
  4. Az ókori zsidók már fizetőeszközként is használták a mézet. Ha kisebb bűnt követtek el, a börtönt elkerülhették mézben kifizetett váltságdíjjal is. Illetve a papság külön adót szedett a méhek után és az első méhészeti törvények is megszülettek.
  5. A méz férfiasságnövelő hatása is az ókor óta ismert: „A világutazó Ibn Battuta a mézbornak (elegyítve kókusztejjel) és egy tengeri halnak rendkívüli, potencianövelő hatását tapasztalta. Ezt a táplálékot fogyasztva négy hites feleségét és egy-egy ágyasát 18 hónapon át naponta rendkívüli élményben részesítette.”
  6. A perzsák kínzóeszközként is használták a mézet. A halálraítélt delikvenst egy oszlophoz kötözték a tűző napon, majd mézes arcpakolást kapott, ezután érkeztek a darazsak…
  7. Az inkvizíció idején az istenítélet egy egészen egyedi módja volt, amikor a gyanúsított ingjét viaszba mártották és úgy gyújtották meg.
    (Forrás: http://www.mezmuzeum.hu)
    (Fotó: https://www.produzionidalbasso.com)