Jump to content

7 dolog, ami hatással van agyműködésünkre

2016. 05. 03. 16:00

Agyműködésünket meghatározzák az elfogyasztott ételek, az évek során felhalmozódó rossz szokások, és azok a dolgok is, amire használni szoktuk agyunkat.

A magasabb agyműködés érdekében meg kell tenni minden tőlünk telhetőt, hogy megszabaduljunk azoktól a rossz szokásoktól, amelyek hátráltatják agyműködésünket. Minden pozitív változás számít, nézzük, mit tehetünk!

1. Magas vércukorszint
Túlevés, gyenge memória, tanulási nehézségek, depresszió – ezek a problémák mind a túl sok cukorfogyasztásra vezethetők vissza. A legtöbb embernek fogalma sincs, hogy mennyi cukrot fogyaszt valójában, mert a cukor állandóan jelen van az étrendünkben. Szakértők szerint tanácsos csökkenteni a bevitt cukormennyiséget, például a cukrozott üdítők és ételek visszaszorításával.

2. Levegőszennyezés
Az agyunk jelentős mennyiségű oxigént használ működése során, amit akadályozhat a levegőszennyezett helyen való tartózkodás. A szennyezett levegő rontja az oxigéntartalmat, melyet gyakran az ipari hulladék, kipufogógáz, por, stb. okoz, akadályozva ezzel testünk megfelelő működését.

3. Alváshiány
Az alvással testünk öngyógyító mechanizmusát aktiváljuk, ilyenkor az összes szervünk regenerálódik, agyunkat is beleértve. Viszont a túl sok alvás sem jó, a kutatók szerint a túlalvásnak is negatív hatásai vannak, az egészséget időtartam 8 órában van meghatározva.

4. Gyorséttermi étkezés
Az egészséges tápanyagokban gazdag étrend hiánya a sejtek pusztulását okozza. Néhány falat hamburger persze nem árthat meg, de a napi szinten való gyorséttermi étkezés, ami már szokássá vált, hatással van egészségünkre és testsúlyunkra is. A jó hír viszont az, hogy csak rajtunk függ, mit fogyasztunk!

5. Alkohol és cigaretta
Amellett, hogy rákot, szívbetegséget és rengeteg más megbetegedést okozhat a dohányzás, egy új kutatás szerint az agyműködést is gyengíti. Az alkohollal is ez a helyzet, ha hosszú időn keresztül nagy mennyiségben fogyasztjuk.

6. A reggeli kihagyása
Mindenképp szánjunk pár percet reggelente néhány egészséges falat fogyasztására. Ezzel aktiváljuk testünket, energikusabbak és produktívabbak leszünk! Elsősorban a vitamin- és fehérjedús ételeket részesítsük előnyben.

7. Koleszterin
A koleszterin lerakódik az érfalon, szűkíti az ereket és véráramlást, ezáltal kevesebb tápanyag és oxigén jut a vérbe. A telített zsírok nem csak a szívbetegségek kialakulásához járul hozzá, de az agyműködést is rontja.

(Fotó, forrás: www.lifespan.com)