Jump to content

4 dolog, ami megöli a kapcsolatot

2016. 05. 02. 12:00

John Gottman öt perc után képes megjósolni, hogy egy házasság tartós lesz-e – méghozzá 91 százalékos pontossággal.

Gottman több mint 40 éve tanulmányozza a házasságokat. Legutóbbi könyvében, a Hét alapszabály, hogy működjön a házasságunk című munkájában sok mítoszt oszlat el a párkapcsolatokról.

Hogy honnan tudhatjuk, hogy szakítás lesz a vége? Gottman szerint négy dologra kell figyelnünk. Ha ezeket felfedezzük a kapcsolatunkban, nagy valószínűséggel válás lesz a vége.

• Kritikus hozzáállás: ha elpanaszoljuk a problémánkat, azzal nincs semmi baj. Viszont a kritikus magatartás sokkal általánosabb. Nem valaki viselkedését támadja, hanem a személyt. Nem azért nem vitte ki a szemetet, mert elfelejtette, hanem mert rossz ember.
• Megvetés: szemforgatás és ellenséges humor. Jelentkezzen bármilyen formában, a megvetés a legrosszabb mind közül, mert undort közvetít. Lehetetlen megoldani egy problémát, ha a partner azt érzi, hogy irtózunk tőle.
• Védekező álláspont: ez az egyik útja annak, hogy a partnerünket hibáztassuk. A védekező állásponttal azt mondjuk, hogy valójában a nem mi, hanem a másik fél a probléma forrása.
• Időhúzás: mondjuk ki, amit akarunk. Ezzel kiirtjuk a konfliktus gyökerét.

De hogyan lehet egy házasság gyümölcsöző? Gottman szerint egymás ismerete nélkülözhetetlen. A másik dolog, amire figyelnünk kell, hogy egy vita során ne használjuk azt, hogy „te”. Ha valakit mindenképpen meg kell jelölni, akkor mondjuk azt, hogy „én.”. Ezzel nem támadjuk a másikat, és érzéseinket is hatékonyabban tudjuk kifejezni.

www.time.com

Fotó: drhurd.com