Jump to content

A tudósok szerint ez a 9 dolog boldogabbá tesz

2016. 05. 01. 12:00

Sokat olvashatunk arról, hogyan legyünk boldogabbak, de ha tudósok is alátámasztják a módszereket, hajlamosak vagyunk jobban elhinni a boldogság receptjét. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a módszerek, melyek a tudósok szerint boldogabbá tehetnek.

1. Nézz kevesebb tévét
Kutatások szerint a boldogtalan emberek hajlamosak több tévét nézni, miközben azt is kutatási eredmények támasztják alá, hogy a boldog embereknek olyan sok minden zajlik az életükben, hogy egyszerűen nem marad idejük a tévét bámulni.

2. Légy idősebb

Ha félsz az ősz hajszálaktól, a ráncoktól és az öregedéstől, megnyugtatunk! Tudósok szerint az emberek a korral egyre boldogabbá és elégedettebbé válnak, hiszen egyre inkább elfogadják magukat az évek múlásával. Márpedig az egészséges önszeretet és elégedettség a boldogság legfontosabb alapja.

3. Tervezz egy utazást
Szintén kutatások bizonyították, hogy egy utazást megtervezni nagyobb boldogságot okoz, mint magán az utazáson részt venni. Mindig tűzz ki magad elé egy időpontot, amikor elutazol valahova. Legyen az egy komolyabb külföldi nyaralás, egy kirándulós hosszú hétvége vagy egyszerűen csak egy biciklitúra – ha van mit várni, sokkal boldogabb lesz az életed.

4. Időnként változtass
Még ha vannak is olyan tevékenységek, amelyek boldogságot okoznak, ne hagyd őket rutinszerűvé válni. Időnként változtass: próbálj ki egy új sportot, változtasd meg a sminkrutinodat, keress fel egy új kedvenc kávézót, vagy egy időre hagyd abba kedvenc hobbidat és találj magadnak valami újat. Tudósok szerint a változatosság érdekessé és boldogabbá teszi az életed.

5. Vedd körül magad boldog emberekkel
Ne hagyd, hogy mások keserűsége, bosszúsága, negatív hozzáállása megmérgezze mindennapjaidat. Zárd ki ezeket az embereket az életedből, és vedd körül magad olyanokkal, akiknek a boldogsága rád is átsugárzik. Az is remek megoldás, ha van egy filmbeli, sorozatbeli példaképed, akinek a boldogsága számodra a tét, nézd meg őt többször is. Figyelj a számodra inspiráló emberekre.

6. Élvezd a természetet
Menj ki a szabadba, élvezd a jó időt, a szép tájakat, a természet csodáit. Minél több időt töltesz a friss levegőn, a zöldben és a napsütésben, annál jobb lesz a hangulatod – ezt szinte minden kutatás bizonyította.

7. Fokozd a kulturális aktivitásodat
Érdekes tanulmány mutatta ki, hogy azok az emberek, akiket megfelelő mennyiségű kulturális hatás ér, magabiztosabbak, nyitottabbak, elégedettebbek, és nyugodtabbak lesznek. A kultúra tudást ad, növeli a szépérzéket, szélesíti a perspektívát és oldja a stresszt. Menj múzeumba, olvass, járj színházba.

8. Legyen háziállatod
A kutatások eredményei nem meglepőek: a háziállatok – különösen a kutyák – fokozzák gazdáik boldogságérzetét. Az állat felvidít, kielégíti szeretetigényedet, és elűzi a magányt.

9. Jótékonykodj és végezz önkéntes munkát
Pszichológusok szerint adni jobb, mint kapni. Főleg akkor, ha az ember mindenféle ellenszolgáltatás elvárása nélkül, spontán és önkéntesen ad. Rendszeresen adakozz, jótékonykodj és segíts. Az önkéntes munka is kiváló, de az is elég, ha egyszerűen csak figyelsz arra a környezetedben, hogy kinek van segítségre szüksége, és ott vagy, ha kell. A jótékonykodás öngyógyító erejű, ergó segít boldogabbá válni.